Hittestress; wat te doen?

Het is ieder jaar een terugkerend onderwerp: hittestress.

Vooral in de melkveehouderij wordt er veel aandacht aan geschonken, maar ook binnen de pluimvee, varkens en kalverhouderij geeft het problemen gedurende de warme maanden. Hittestress ontstaat op het moment dat de koe (of ander dier) meer warmte produceert dan dat zij kan afvoeren. Daarvoor heeft ze onvoldoende energie. Dit kan voor de koe directe uitwerking hebben op de melkproductie. 

Onderstaande tips helpen om hittestress te beperken.

Vers en schoon water

Geef uw dieren veel en schoon water. Denk ook aan de kalveren: verstrek tussen de melkbeurten extra water, eventueel aangevuld met Topro Electrolyt of Topro Electrovit.

Schone drinkbakken

Lister heeft een speciale drinkbakken de ontwikkeld met materiaal met een antibacteriële werking; hierdoor kunnen bacteriën zich niet aan het materiaal hechten.

Lister Bacto Protect

Extra energie

Eenvoudig extra energie toedienen aan uw melkvee? Topro KetoCare is een energierijk én smakelijk.

Topro Ketocare

Boxhygiëne

Door de hitte zullen bacteriën zich sneller ontwikkelen, waardoor ook het risico op Klebsiella-mastitis. Vul de boxen vaker aan en maak ze vaker schoon.

Drydes hygiënepoeder

a.s mestschraper

Vliegen

Juist met deze temperaturen wil je stress door vliegenoverlast voorkomen. Begin altijd met bestrijding van maden met Neporex; daarnaast combineren met een vliegendood zoals Agita of Quick Bayt.

Heerst er reeds een vliegenplaag in de stal, gebruik dan K-Othrine om tot een snel knock-down effect te komen.